joi, 4 februarie 2016

Candelabru din palet si sticle de vin, o idee original!!!

Buna,

    Ca si prima postare pecare as dori so fac pe acest blog am ales sa va prezint cum am realizat un candelabru.
    Vara trecuta efectuand renovari la o camera evident la un moment dat mi-am pus problema schimbarii candelabrului . Mergand pe ideea amenajarii camerei cu mobila din europleti nu am gasit in comert un candelabru care sa-mi placa si care sa se integreze in decor.
Asa ca am decis ca voi construi un candelabru , am studiat un pic internetul si ma-m decis sa combin 2 elemente: paleti de lemn si sticle de vin .
Pe net sunt foarte multe idei pentru candelabre dar combinatia gandita nu am vazut-o inca.
   Asa ca m-am pus pe treaba si am facut rost cele necesare, idea era sa refolosesc cat mai multe lucruri pe care le am astfel realizand si un pic de reciclare.
    Prima data am ales un palet de lemn de unica folosinta , nu am ales europalet pentru ca este mai mare in dimensiuni si mai masiv,mai greu.Totusi si acest palet mi-sa parut destul de mare asa ca l-am taiat in doua obtinand astfel dimensiunea potrivita pentru candelabru.


    Dupa slefuit m-am gandit la pozitionarea sticlelor pe palet. Am ales sa folosesc 5 sticle de vin pe care (initial le-am golit de continut:)) sa le amplasez pe cele patru colturi si una pe mijloc. Am executat masuratorile necesare si am realizat gaurile cu bormasina cu freza pentru lemn.


     Dupa ce am dat gaurile cu o bucata de smirghel am finisat gaurile si amtrecut la vopsit. M-am decis sa vopsesc in alb paletul in ideea ca se va potrivi cu modelul de tavan fals manhattan. Dar cred ca puteam sa folosesc si un lac incolor si astfel pastram vizibila textura lemnului.


    Referitor la vopsit ce pot sa va spun cu pensula este putin mai lenta procedura datorita formei paletului si necesita si mai multa vopsea. Cu un pistol de vopsit pe aer comprimat se poate realiza o vopsire mai eficienta cu mai putina vopsea si o acoperire mai buna a suprafetei scandurilor din toate partile.


       Am lasat paletul la vopsit si am trecut la o etapa mai interesanta si anume s-a tai sticlele de vin astfel incat sa pot monta o dulie cu bec in fiecare.
Pentru asta am achizitionat un diamat de taiat sticla cu care am marcat sticla de vin pe toata circumferinta sa . Dupa care am incalzit intr-o oala apa aproape de clocot si  am introdus sticla in oala pe care am invartit  in continu pentru o incalzire uniforma .Dupa 30- 50 secunde am luat sticla si am introdus-o intr-o oala cu apa rece tot invartind de ea.
    Am repetand de 2-3 ori procedeul si sticla s-a crapat dealungul marcajului facut cu diamantul de taiat sticla.



      In poza de mai jos se vede cum am marcat sticlele cu diamantul.Desigur cum a fost prima data cand am facut asa ceva 3-4 sticle nu s-au crapat cum imi doream dar pana la urma mi-am perfectionat tehnica si am reusit sa tai 5 sticle perfect. Dupa taiere cu un smirghel am slefuit parte taioasa a sticlei.




    Intre timp sa uscat vopseaua de pe palet astfel ca am efectuat o prima proba ca sa vad cam cum ar arata candelabrul suspendat pe tavan .
Pentru suspendare am luat 2 m de lant zincat ,6 carlige cu filet 2 mai mari pe care le-am infiletat in tavan si 4 carlige mai mici pe care le-am infiletat in palet .


    Initial nu am taiat lantul doar am efectuat o incercare ca sa potrivesc inaltimea candelabrului si echilibrarea lui dupa care am marcat zalele de lant si am efectuat taierea.
Dupa ce am vazut ca candelabrul prinde contur am montat cele cinci sticle la loculire lor si am  realizat legaturile electrice intre becuri si intrerupatoare.
Avand un singur intrerupator in perete am ales sa montez doua intrerupatoare pe candelabru astfel sa am posibilitatea  aprinderii becului din mijloc sau a celor patru din colt.


    Sticla din mijloc ma-m decis s-o prind tot cu o bucata de lant astfel avand posibilitatea s-o las mai jos fata de celelalte.



    Dupa ce am realizat partea electrica si ma-am asigurat ca toate legaturile sunt corectea am montat becurile total green de 42 w si am trecut la prima proba.
Am aprins becul din mijloc care datorita sticlei transparente lumineaza in alb suficient chiar si pentru citit .


    Cele patru becuri din colturi lumineaza intr un galbui placut , relaxant, oferind ambianta potrivita pentru savurarea unui pahar de vin infata televizorului.



 
Produsul final.

   Cam asa arata un candelabru construit cu un buget de aproximativ 50 Ron si cu unelte pe care cam toata lumea le are pe langa casa (bormasina, flex, decupir,patent,surubelnita,etc).
La sase luni de la realizare functioneaza perfect, calitatea lumini este mai placuta decat m-as fi asteptat deci pot sa afirm ca a meritat tot efortul pe care l-am facut realizand astfel ceva original ce nu poti cumpara de la magazinele de specialitate .
Sper ca idea mea sa inspire si pe altii pentru ca nu neaparat lucrurile scumpe si de marca sunt frumoase.
     Oricine poate crea ceva original utilizand materiale reciclabile folosind imaginatia.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu